Ursitoarele...  Din mitologia popoarelor...

Este bine stiut faptul ca ursitoarele sunt cele care prezic destinului unui om la nastere. Mitul ursitoarelor a fost preluat din mitologia greaca de catre mai multe culturi si civilizatii, printre care se numara si folclorul romanesc.

In mitologia greaca se spune ca ursitoarele sunt fiicele lui Zeus si ale zeitei Themis. In momentul nasterii unui om, acestea controlau destinului fiecarei persoane pana in momentul mortii. Ursitoarele poarta numele de Moirae in mitologia elena.Numarul acestor fapturi fantastice a fost stabilit la trei. Cuvantul “moira”, in limba greaca, inseamna parte a unui intreg. Insa din moment ce ursitoarele sunt in numar de trei, acestea formeaza impreuna intregul, adica destinul muritorilor. Nimeni nu se putea opune propriului destin, prezis de catre ursitoare, in mitologia greaca.

Se spune ca ursitoarele locuiau pe Muntele Olimp, de unde controlau destinele oamenilor. Mai mult decat atat, se stie despre ursitoare ca sunt surori si sunt foarte capricioase. Cea mai mare dintre ele este Ursitoarea, care tine intr-o mana o furca, iar in cealalta fusul, pe care incepe sa il invarte, dupa ce a pus firul, care simbolizeaza viata. Sora mijlocie este soarta; aceasta toarce firul. Cea mai mica sora este Moartea, aceasta taie firul cand doreste. Numele celor trei in mitologia greaca erau urmatoarele: cea mare este Clotho, cea care toarce, mijlocia se numeste Lachesis, si cea mica Atropos.

Se spune ca cea mai importanta si mai puternica dintre ursitoare este cea de a doua, deoarece in mainile sale stau frumusetea, virtutea si intelepciunea oamenilor.

Chiar daca se spune despre ursitoare ca sunt fiicele lui Zeus, acestea actioneaza independent de zei, reprezentand legea naturii prin care orice om care este muritor trebuie sa moara. Legenda spune ca si unii zei se tem de capricioasele ursitoare, multi dintre acestia fiind victime ale destinului prezis de ele.

Tot in mitologia elena se spune ca ursitoarele apar la trei nopti dupa ce copilul a fost nascut pentru a-i determina cursul vietii. Alte legende afirma ca ursitoarele apar in cea de a saptea noapte de la nasterea copilului.

Desi destinul prezis de catre ursitoare nu poate fi schimbat, exista posibilitatea ca parintii copilului nascut sa poata imblanzi ursitoarele. De aceea, in multe dintre regiunile romanesti, dar si in randul traditiilor altor popoare, in cea de a treia sau a saptea zi, inainte de lasarea noptii si venirea ursitoarelor, se pregateste o masa imbelsugata. De pe masa nu trebuie sa lipseasca graul, apa, fructele, legumele, dar nici banii. Ursitoarele vor fi incantate si ii vor oferi omului un destin mai bland.

Daca in majoritatea culturilor si credintelor ursitoarele apar in numar de trei, exista si situatii in care apare o singura ursitoare care simbolizeaza destinul.

In ceea ce priveste infatisarea lor, ursitoarele sunt prezentate in moduri dierite. In unele culturi ele apar ca fiind batrane, spre deosebire de altele in care apar ca tinere fecioare, frumoase si neprihanite, asemanatoare unor zane. Chiar si imbracamintea lor este de multe ori asemanata cu cea a unei zane, deoarece ele poarta rochii albe, lungi, iar in par poarta cununi de flori. In alte culturi, ursitoarele apar cu infatisari diferite.

In folclorul romanesc se spune ca ursitoarele, trei la numar, vin in cea de a treia zi dupa nasterea pruncului. Pe langa faptul ca acestea ii decid micutului soarta, ele ii pot aduce “daruri” cum ar fi norocul de bani, desteptaciunea, chibzuinta, istetimea, linistea, sanatatea sau norocul in dragoste.

Ursitoarele moderne

In ultimii ani, in timpul petrecerilor de botez, isi fac aparitia asa-numitele “ursitoare”. Este vorba, de fapt, de un mic spectacol organizat pentru a-i binedispune pe invitati. Ursitoarele sunt actrite imbracate asemanator ursitoarelor din mitologie. Acestea fac diferite urari copilului. Versurile si replicile sunt inspirate din traditie, si adaptate la realitatile zilelor actuale. Spectacolele de genul nu sunt costisitoare si aduc un plus de umor si binedispozitie petrecerii.

Este un moment special ce creeza o atmosfera de basm la botez, in sufletul participantilor la botez, ramane intiparita o amintire placuta.